Ένας διαφορετικός ζωολογικός κήπος

1-V7FtyEkkI0bSyBFTEAeUdw

—της Stucano Closer—

Όσο κι αν φαίνεται εδώ στην Ελλάδα απολύτως εξωτικό, στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φυλακές όπου τρέχουν ειδικά προγράμματα επανένταξης των κρατουμένων μέσω της εκπαίδευσης σκύλων (οι κρατούμενοι μαθαίνουν την τεχνική της εκπαίδευσης και με τη σειρά τους προετοιμάζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς για υιοθεσία – εδώ και εδώ σχετικές αναρτήσεις της στήλης). Μια φυλακή της Φλόριντα όμως, στο Κη Ουέστ, έχει αφήσει τους πάντες μίλια πίσω, και μάλιστα εδώ και καιρό. Γιατί στη φυλακή Μονρό, μια ομάδα κρατουμένων φροντίζει έναν ολόκληρο ζωολογικό κήπο.

1-G5_cJQcBOwFH79Sk06YzXQ

Όλα ξεκίνησαν πριν από είκοσι χρόνια, όταν οι εργαζόμενοι στη φυλακή παρατήρησαν ότι οι πάπιες που προσπαθούσαν να περάσουν τον δρόμο αποδεκατίζονταν σιγά-σιγά. Έτσι αποφάσισαν να τους προσφέρουν ασφάλεια μέσα στα όρια της φυλακής, στον υπόστεγο χώρο περιφερειακά του κτιρίου. Τους έφτιαξαν και μια λιμνούλα και σταδιακά το σημείο αυτό έγινε το αγαπημένο μέρος των εργαζομένων για το διάλειμμά τους.

Το νέο σύντομα μαθεύτηκε, και φυσικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, η φυλακή εξελίχθηκε σε αποθετήριο χαμένων ζώων: εκεί κατέληγαν ζώα που είχαν εγκαταληφθεί ή το είχαν σκάσει ή είχαν χάσει τον δρόμο τους μέσα στις υποτροπικές συνθήκες των Keys. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, τα ζώα που φιλοξενούνται στη φυλακή της κομητείας Μονρό έφτασαν τα 150, ανάμεσά τους και ζώα όπως αλπακά, σαύρες, γιγαντιαίες χελώνες και βραδύποδες.

1-5pFGSS46qmOCkNc6GzNGgQ

Φυσικά, την ευθύνη της φροντίδας των ζώων έχουν κρατούμενοι, επιλεγμένοι με προσοχή, που έτσι αποκτούν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη μονοτονία της ζωής του φυλακισμένου και να προσφέρουν καλή υπηρεσία τόσο στα ζώα όσο και στον εαυτό τους.

yahoo-travel-pettingzoo

Όλη η προσπάθεια χρηματοδοτείται από δωρέες της ενθουσιασμένης κοινότητας, που ποτέ δεν αρνείται να συνεισφέρει. Δύο Κυριακές τον μήνα, ο χώρος ανοίγει για επισκέπτες, που συχνά μπορεί να ξεπεράσουν και τους 200. Στην είσοδο, τους υποδέχεται η υπεύθυνη ζωολόγος Jeanne Selander με τον Mo τον βραδύποδα —το διασημότερο μέλος του ζωολογικού κήπου— στην αγκαλιά της. Η Selander με τον Μο προσκαλούνται επίσης συχνά σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητα. «Βασικά, τον Μο προσκαλούν. Εγώ είμαι απλώς της προσκολλήσεως», λέει γελώντας η Selander.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποιον είπες ζώο ρε

like-us-on-fb

Το dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.