Booker 2013: Η βραχεία λίστα

Ποιοι λογοτέχνες είναι υποψήφιοι για το φετινό Βραβείο λογοτεχνίας Booker

booker

Μόλις σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες οι οποίες, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζουν πως η φετινή βραχεία λίστα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι έξι λογοτέχνες που την απαρτίζουν προέρχονται από ισάριθμες χώρες, καλύπουν μια ηλικιακή γκάμα από 28 έως 67 ετών, ενώ και ο όγκος του έργου τους παρουσιάζει εξίσου μεγάλες διαφορές από τον έναν υποψήφιο στον άλλο: από δύο ώς δεκαπέντε βιβλία.

Ιδού λοιπόν η λίστα για το βραβείο Man Booker για το 2013:

We Need New Names της NoViolet Bulawayo (Εκδ. Chatto & Windus)
The Luminaries της Eleanor Catton (Εκδ. Granta)
The Harvest του Jim Crace (Εκδ. Picador)
The Lowland της Jhumpa Lahiri (Εκδ. Bloomsbury)
A Tale for the Time Being της Ruth Ozeki (Εκδ. Canongate)
The Testament of Mary του Colm Tóibín (Εκδ. Penguin)

Η λίστα έκανε την πρώτη της εμφάνιση σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα των Man Booker, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους και στο ποια είναι η ξεχωριστή σημασία αυτής της ποικιλίας τόσο για το ίδιο το βραβείο όσο και για τον σύγχρονο λογοτεχνικό κόσμο:

«Και τι λέει η λίστα για τους συγγραφείς; Είναι φανερό πως η μόνιμη επωδός ότι η λογοτεχνία βαδίζει στα σίγουρα και ότι δεν δοκιμάζει νέα πράγματα είναι αστεία⋅ λέει ότι το μυθιστόρημα παραμένει ένα πολυμορφικό πράγμα⋅ ότι η συγγραφή και η έμπνευση δε γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα⋅ ότι οι ιστορίες διασποράς είναι ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι του ευφάνταστου τρόπου σκέψης⋅ και ότι οι πολλές διαφορετικές ανθρώπινες φωνές είναι το συστατικό εκείνο που προχωρά παραπέρα τη λογοτεχνία».

Και οι έξι συγγραφείς που κατόρθωσαν να βρίσκονται στη βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων θα λάβουν έπαθλο 2.500 λιρών, ενώ τα υποψήφια βιβλία θα αποκτήσουν —φροντίδι των Man Booker— νέο εξώφυλλο που θα κάνει μνεία στη διάκρισή τους.

Πηγή: The outlet — μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος.

* * *

Ακολουθούν οι συνόψεις των έξι βιβλίων της βραχείας λίστας του Booker από τον Γρηγόρη Μπέκο, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα:

«We Need Names» (Chatto & Windus) της Νόουβαϊολετ Μπουλαουάγιο

Noviolet BulawayoΗ δεκάχρονη Ντάρλινγκ και η παρέα της μεγαλώνουν απότομα στη σύγχρονη Ζιμπάμπουε και προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν βίαιο κόσμο – σε μια παραγκούπολη με την κατ’ ευφημισμόν ονομασία «Παράδεισος». Τα σπίτια καταστρέφονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις, τα σχολειά κλείνουν, οι πατεράδες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους για επικίνδυνες, μακρινές δουλειές. Η μικρή πρωταγωνίστρια όμως έχει την ευκαιρία να ξεφύγει. Ταξιδεύει στις Η.Π.Α. όπου μένει μια θεία της αλλά εκεί, σε έναν κόσμο ελευθερίας και αφθονίας φαινομενικά, αντιλαμβάνεται γρήγορα πόσο εύθραυστη καθίσταται η ύπαρξη ενός μετανάστη στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως η οποία μοιάζει πάρα πολύ με την ηρωίδα της.

«The Luminaries» (Granta) της Έλινορ Κάτον

Eleanor Catton1866. Ο φιλόδοξος χρυσοθήρας Γουόλτερ Μούντι αποβιβάζεται στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό να γίνει πλούσιος. Τη βροχερή νύχτα της άφιξής του συναντάται με ένα άτυπο συμβούλιο δώδεκα ανδρών οι οποίοι διαβουλεύονται εν κρυπτώ προκειμένου να διαλευκάνουν μια σειρά από ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Εν τω μεταξύ, ένας πλούσιος άνδρας έχει εξαφανιστεί, μια οπιομανής πόρνη επιχειρεί να τερματίσει τη ζωή της ενώ στο αγροτόσπιτο ενός μέθυσου, τον οποίο έχουν εντοπίσει νεκρό, ανακαλύπτεται απροσδόκητα μια μεγάλη περιουσία. Ο πρωταγωνιστής δεν αργεί να εμπλακεί σ’ ένα σύνθετο μυστήριο που μοιάζει με το δίχτυ της αράχνης. Το δεύτερο μυθιστόρημα αυτής της πολλά υποσχόμενης συγγραφέως ξεπερνά στο πρωτότυπο τις οκτακόσιες σελίδες. Είναι 28 ετών, η νεότερη σε αυτή τη βραχεία λίστα.

«Harvest» (Picador) του Τζιμ Γκρέις

Jim CraceΞημερώνει η πρώτη ημέρα μετά τον θερισμό και οι πενήντα οκτώ κάτοικοι ενός παράξενου και απομακρυσμένου χωριού στην αγροτική Αγγλία του 18ου αιώνα, ετοιμάζονται να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν το τέλος της κοπιαστικής συγκομιδής στο τραπέζι του αφέντη τους. Δυο στήλες καπνού όμως σκίζουν το στερέωμα σαν κακοί οιωνοί και προκαλούν σχεδόν ανακλαστικά την καχυποψία και τον φόβο. Η πρώτη είναι το αποτέλεσμα μιας πυρκαγιάς που κατέκαψε τα παράσπιτα του γαιοκτήμονα. Η δεύτερη προέρχεται από το δάσος, στην άκρη του χωριού, και σηματοδοτεί την εγκατάσταση μιας απειλής: των νεοφερμένων. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το μυθιστόρημα, έχει δηλώσει ο συγγραφέας, θα είναι το τελευταίο του. Είναι 67 ετών, ο πρεσβύτερος σε αυτή τη βραχεία λίστα.

«The Lowland» (Bloomsbury) της Τζούμπα Λαχίρι

Jhumpa LahiriΓεννημένοι με διαφορά δεκαπέντε μηνών, ο Σουμπάς και ο Ουνταγιάν Μίτρα, είναι αδέλφια αξεχώριστα — στη γειτονιά της Καλκούτας όπου μεγαλώνουν πολλές φορές μπερδεύουν τον ένα με τον άλλο. Το μέλλον όμως θα τους χωρίσει. Στη δεκαετία του 1960 ο δεύτερος, χαρισματικός και παρορμητικός, στρατεύεται με τους Ναξαλίτες, ένα αντιστασιακό κίνημα εναντίον της φτώχειας και των ανισοτήτων. Ο πρώτος, ο συγκρατημένος και ευσυνείδητος γιος, δε συμμερίζεται το πολιτικό πάθος του αδελφού του. Φεύγει από την Ινδία με σκοπό να υπηρετήσει την επιστήμη στις Η.Π.Α. και να ζήσει εκεί μια ήρεμη ζωή. Αναγκάζεται όμως, από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι κακό στον αδελφό του, να επιστρέψει στην πατρίδα και να συμμαζέψει υπαρξιακά συντρίμμια: την νύφη του, την οικογένειά του, την ίδια του την ταυτότητα. Το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης ινδοαμερικανίδας συγγραφέως θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

«A Tale for the Time Being» (Canongate) της Ρουθ Οζέκι

Ruth OzekiΣτο Τόκιο, η δεκαεξάχρονη Νάο ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει εξαιτίας της ανυπόφορης μοναξιάς και της καταπιεστικής συμπεριφοράς των συμμαθητών της. Πριν όμως κάνει το απονενοημένο βήμα αποφασίζει να καταγράψει τη ζωή της προγιαγιάς της, μιας υπεραιωνόβιας βουδίστριας μοναχής. Αυτό το ημερολόγιο είναι η μόνη της παρηγοριά — και πρόκειται να αγγίξει τη ζωή μιας άλλης γυναίκας με τρόπο που η ίδια δεν φαντάζεται. Στην άλλη όχθη του Ειρηνικού ζει και εργάζεται, σ’ ένα απόμερο νησάκι, η μυθιστοριογράφος Ρουθ που κάποια ημέρα ανακαλύπτει στην ακρογιαλιά τα χάρτινα απομεινάρια ενός παιδικού κουτιού «Hello Kitty» — ξεβρασμένα αυτά από το φονικό τσουνάμι του 2011. Ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τα μυστικά και το δράμα της Νάο καταβυθίζεται σε μια ρευστότητα που δεν είναι μόνο παρελθούσα αλλά και  επερχόμενη.

«The Testament of Mary» (Penguin) του Κολμ Τόιμπιν 

Colm TóibínΧρόνια μετά την σταύρωση του γιου της η γερασμένη Μαρία ζει μοναχή της, υποτίθεται, στην αρχαία Έφεσο. Δεν έχει καμιά διάθεση να συνεργαστεί στη συγγραφή των Ευαγγελίων επειδή δεν συμφωνεί ότι Ιησούς, το παιδί της, ήταν ο Υιός του Θεού, ενσαρκωμένος επί της γης. Επίσης δεν πολυπιστεύει ότι η θυσία του «άξιζε τον κόπο», ούτε ότι εκείνο «το τσούρμο των απροσάρμοστων που είχε μαζευτεί δίπλα του, άνδρες που δε μπορούσαν να κοιτάξουν μια γυναίκα στα μάτια» θα μπορούσαν να είναι οι άγιοι μαθητές του. Η Μαρία είναι άτεγκτη με τον ίδιο της τον εαυτό —δεν κάθισε κάτω από τον σταυρό ως μάνα ώσπου να ξεψυχήσει ο γιος της, αντιθέτως εξαφανίστηκε για να μη συλληφθεί ως τέτοια— και, κατά συνέπεια, δεν χαρίζεται σε κανέναν άλλο, ούτε σε εκείνους που της δίδουν στο γέρμα της ζωής ένα κομμάτι ψωμί. Η πένα του ιρλανδού συγγραφέα μας παραδίδει μια τραγική ηρωίδα, που μοιάζει περιστασιακώς σε αυτή τη νουβέλα περισσότερο με τη Μήδεια ή την Αντιγόνη παρά με τη μειλίχια γυναικεία φυσιογνωμία των γραφών και των τεχνών.

 

Εδώ και άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία

Βιβλίο < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.