Ρετρό #36 – Κλουβί για μωρά

baby cage

Δεκαετία του 1930, Λονδίνο. Βλέπουμε εδώ την εφαρμογή μιας επινόησης που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της χειρότερης και πιο παράλογης εφεύρεσης όλων των εποχών —τουλάχιστον στην κατηγορία «για το παιδί». Ανήκει στην Αμερικάνα Emma Read στην οποία φάνηκε τόσο ιδιοφυής και καλαίσθητη η σύλληψή της που σκέφτησε «κάτσε να την καπαρώσω να μη μου την πάρει κανείς και έχουμε άλλα», και έσπευσε να καταθέσει αίτηση για να κατοχυρώσει την πατέντα στις 19 Ιουλίου 1922 (η οποία εγκρίθηκε στις 13 Μαρτίου 1923). Το όνομα της εφεύρεσης ήταν Φορητό Κλουβί για Μωρά (Portable Baby Cage) και επρόκειτο για αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία και το οποίο ενέπνευσε τον δήμαρχο του λονδρέζικου East Poplar σε τέτοιο βαθμό ώστε, μια δεκαετία αργότερα, φρόντισε να εγκατασταθεί πιλοτικά σε αρκετά σπίτια δημοτών του. Το σκεπτικό ήταν πως όσοι έμεναν σε πολυκατοικίες θα είχαν τη δυνατότητα να βγάζουν τα παιδιά στον καθαρό αέρα και τον ήλιο ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομούσαν και πολύτιμο χώρο μέσα στο διαμέρισμα. (Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο ταλανισμένος αυτός δήμος καταργήθηκε το 1965). Βέβαια, να αναφέρουμε εδώ πως στα σχέδια για την πατέντα το κλουβί έχει σκέπαστρο για να προστατεύει το μωρό από το χιόνι και τη βροχή. Φαίνεται, ο κύριος δήμαρχος ή ήταν τσιγκούνης ή ποντάριζε στο εύκρατο κλίμα του Λονδίνου.

—Πηγή: @HistoricalPics. Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Μαρία Τσάκος—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage < Αφιερώματα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.