Δημήτρης Τριχόπουλος

—Έχουμε κάνει συμβιβασμό στα πρότυπά μας, έχουμε εξοικειωθεί με την μετριότητα… Το κράτος, αν θέλει ανάπτυξη, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα του εμπλουτισμού του επιστημονικού δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.—

Δ. Τριχόπουλος (1938 – 2014).

—του Γρηγόρη Καραγρηγορίου—

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες: ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Harvard και στο Ινστιτούτο Karolinska και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1997.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες επιστήμονες που είχαν πάνω από 100 δημοσιευμένες εργασίες με περισσότερες από 100 αναφορές άλλων επιστημόνων σε κάθε μια από αυτές. Έρευνες όπως η μελέτη του ρόλου του στρες στην καρδιακή θνησιμότητα, η επίδραση της ενδομήτριας ζωής στην αιτιολογία του καρκίνου, η συσχέτιση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα και ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής στην καρκινογένεση θεωρούνται από όλη την επιστημονική κοινότητα από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Και —ακόμη περισσότερο— έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής ολόκληρης της ανθρωπότητας κι έτσι έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να σωθούν ζωές.

Για μας που τον είχαμε ζήσει —νέοι φοιτητές, επίδοξοι επιστήμονες, σε γεμάτα αμφιθέατρα— ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν κυρίως ο δάσκαλος που προσπάθησε να μας μάθει ότι η Ιατρική, έχει το προνόμιο να συνδυάζει απαρέγκλιτα την προσφορά με την επιστήμη. Να δίνει λύσεις προς το συμφέρον της ζωής ενώ ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο και τον ορθολογισμό. Ότι ο γιατρός δεν είναι επαγγελματίας που πουλάει θεραπείες αλλά σκεπτόμενος επιστήμονας. Κι ότι η επιστήμη του είναι εντυπωσιακή αλλά δύσκολη γιατί κρύβει παιχνίδια εξουσίας από πίσω της και μόνο αν μάθεις να «διαβάζεις» με μυαλό και γνώση μπορείς να γίνεις αποτελεσματικός για σένα και τον κόσμο γύρω σου. Λίγο πριν φύγει ξαφνικά, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης του απένειμε επάξια το ετήσιο Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού.

Από συνέντευξη του στην Καθημερινή 14/9/2014:

– Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα;

– Ο λαϊκισμός. Όταν η λαϊκίστικη έκφραση αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ζωή, αυτό συνιστά πρόβλημα για τη χώρα. Θεμιτό είναι, όπως οι επιστήμονες, έτσι και οι πολιτικοί να επιθυμούν την αναγνώριση. Συχνά, όμως, παρασύρονται, λησμονούν το βάρος της αποστολής τους και επιδίδονται σε μικροπολιτικές λαϊκίστικες πρακτικές. Ο πολιτικός, όπως και ο επιστήμονας, είναι ταγμένοι να προσφέρουν στην κοινωνία, χωρίς να προτάσσουν ιδιοτελή συμφέροντα ατόμων ή ομάδων. Αυτό θέλει αγώνα και αντίσταση. Ο λαϊκισμός είναι ένα μειονέκτημα της δημοκρατίας.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.