Ο υπαρξιστικός χαλβάς

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Ακόμα και οι εκπρόσωποι της υψηλότερης φιλοσοφικής αναζήτησης που υπερβαίνει τα καθημερινά αυτονόητα κινούμενη σε δυσπρόσιτες, για πολλούς, θεωρητικές σφαίρες, ακόμα κι αυτοί είναι αδύνατο να αποκοπούν από τις υπέροχα ένοχες γαστριμαργικές απολαύσεις. Ή και τις εμμονές, που αποκτούν καμιά φορά προτεραιότητα ζωής και θανάτου.

Ο 35άρης γάλλος φαντάρος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έγραφε στην αγαπημένη του γκρινιάζοντας ότι έλαβε το γράμμα της αλλά όχι και τον χαλβά που του είχε υποσχεθεί, δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ο μεγάλος υπαρξιστής φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ. Στα γράμματά του προς την Μποβουάρ, πράγματι, αναφέρει ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα: της ζητάει χαλβά.

ca. 1935-1945 --- Jean-Paul Sartre (1905-1980) the French philosopher, and novelist, in uniform, ca. 1935-45.  He studied at the Sorbonne with Simone de Beauvoir and later founded and edited with her, the avant-garde monthly .  His work includes  (1938) and  (1938). --- Image by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Ο χαλβάς επανέρχεται διαρκώς, μεταξύ αναλύσεων περί ύπαρξης και ουσίας. «Μην ξεχάσεις τα δύο πακέτα», υπενθυμίζει στην Μποβουάρ το 1939. Η Μποβουάρ δεν τα ξεχνάει, και η χαρά του Σαρτρ δεν κρύβεται με τίποτα. «Ο χαλβάς έφτασε σε καλή κατάσταση. Σ’ ευχαριστώ, γλυκούλα μου. Φάγαμε ολόκληρο το πακέτο με το μεσημεριανό».

1349995517816.cached

Ναι, η ύπαρξη προηγείται της ουσίας, και όλων προηγείται ο χαλβάς.

simone-bovoir-sartr

event_193918972

* * *

Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.