Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Άρεσε γενικώς στην Aλεξάνδρεια,
τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού,
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης

Με ημερολογιακούς όρους, ήταν σύντομη η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Με όρους συναισθηματικών εντάσεων και αντικτύπου σε όλους τους τομείς, ήταν μια αιωνιότητα. Οι δε συναισθηματικές εντάσεις τροφοδοτήθηκαν (και θα συνεχίσουν, φυσικά, και τον επόμενο μήνα να τροφοδοτούνται) πλουσιοπάροχα από τις ασταμάτητες, καταιγιστικές, εκπληκτικής πυκνότητας ανοησίες που ακούστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Στην αρχή με μπροστάρη της αμετροέπειας τον Γιάνη Βαρουφάκη, η Ραχήλ Μακρή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πάνος Καμμένος, η Τασία Χριστοφιλοπούλου, πιο πρόσφατα ο Λεουτσάκος και ο Παπαδημούλης χθες («Αν δεν βγει αυτοδύναμος ο Τσίπρας, θα συγκυβερνήσει με το κόμμα του Λαφαζάνη»), όλοι μαζί δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο blob άσκοπης ανοησίας, φέρνοντας πολύ κόσμο συνεχώς ένα βήμα από τη διάσειση λόγω απανωτών facepalm. Φυσικά, όλα σχολιάστηκαν δεόντως. Και γελάσαμε. Βάζω στοίχημα όμως ότι κανείς μας δεν το ήθελε αυτό το γέλιο.

Και η μεγάλη απορία που πλανιέται στο μυαλό μου είναι «προς τι;» Δεν μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να αποφύγουν όλες εκείνες τις δηλώσεις που τόση δίκαιη χλεύη προξένησαν; Δεν διέθεταν τη στοιχειώδη επίγνωση της, αν μη τι άλλο, απειρίας τους, μια κάποια αυτογνωσία, που θα τους επέτρεπε να αποφεύγουν να στήνουν παγίδες στον εαυτό τους; Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερα να ασχοληθώ εν προκειμένω και πολύ με τα ψυχολογικά σύνδρομα της εξουσίας. Απρόσκλητος, εντελώς απρόσμενα, ήρθε στη μνήμη μου ο Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης του Καβάφη. Εκείνος ο καημένος ημιμαθής περί τον Ελληνισμό ηγέτης, που μιλούσε «προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά», που «έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά» και τον πάρουν στο ψιλό οι Αλεξανδρινοί.

Και ξαφνικά, τον συμπάθησα και τον εκτίμησα όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί, αν μη τι άλλο, είχε συναίσθηση της ανεπάρκειάς του. Και προσπαθούσε, και υπέφερε, «κι έπληττεν ουκ ολίγον». Πάσχιζε να διατηρήσει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια (ναι, αυτή!), και για τον εαυτό του και για την επαρχία του. Να μην εκτεθεί. Ναι, δεν ήταν «ειλικρινής» απέναντι στους Αλεξανδρινούς. Ήταν όμως —βαθύτατα— απέναντι στον εαυτό του. Ποτέ δεν θεώρησε ότι το ελληνικό του όνομα και η περιβολή του τον έκαναν και Έλληνα. Και το πλήρωσε με όλες εκείνες τις κουβέντες που στοιβάζονταν μέσα του. Γιατί μάλλον ποτέ του δεν θεώρησε πως η δουλειά του θα είναι εύκολη.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι οι Αλεξανδρινοί έχαψαν το παραμύθι του, ακριβώς επειδή εκείνος στάθηκε τόσο βασανιστικά προσεκτικός. Αν ζούσε μεταξύ των σύγχρονων Νεοελλήνων συμπολιτών μας, θα «έπληττεν», δυστυχώς, άνευ λόγου, αγνοώντας πως, γι’ αυτούς, ηγεμών να ‘ναι, κι ό,τι να ‘ναι.

Άρεσε γενικώς στην Aλεξάνδρεια,
τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού,
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης
Aριστομένης, υιός του Μενελάου.
Ως τ’ όνομά του, κ’ η περιβολή, κοσμίως, ελληνική.
Δέχονταν ευχαρίστως τες τιμές, αλλά
δεν τες επιζητούσεν· ήταν μετριόφρων.
Aγόραζε βιβλία ελληνικά,
ιδίως ιστορικά και φιλοσοφικά.
Προ πάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος.
Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο,
κ’ οι τέτοιοι τόχουν φυσικό να μη μιλούν πολλά.

Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος.
Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,
έμαθ’ επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται·
κ’ έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν
χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι
μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά,
κ’ οι Aλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,
ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.

Γι’ αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις,
προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά·
κ’ έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας
κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του.

* * *

gd439965

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.