Thanksgiving Trolling Day

—Φέτος γιόρτασα πολύ παραδοσιακά την Ημέρα των Ευχαριστιών: μάζεψα όλους τους γείτονες στο σπίτι, τους τραπέζωσα και μετά τους σκότωσα και τους πήρα τη γη τους.—

Jon Stewart

Το dim/art σέβεται τις γιορτές και τις εθνικές επετείους όλων των λαών· δύσκολα όμως αντιστέκεται στον πειρασμό να τρολάρει και λίγο, ιδίως εκείνες τις γιορτές που είναι επενδεδυμένες με ιδιαίτερα βαρύ φορτίο πατριωτισμού ή θρησκευτικής ευλάβειας (ή, συνηθέστερα, και των δύο μαζί). Συνεπώς, η σημερινή ανάρτηση για την αμερικάνικη «Ημέρα των Ευχαριστιών» δεν έχει, βεβαίως, κάποιον ιδιαίτερα αντιαμερικανικό χαρακτήρα: τρολάρουμε τους πάντες ακριβοδίκαια — και, πρώτα απ’ όλους, εμάς τους ίδιους. Μπορείτε να δείτε εδώ την επετειακή ανάρτηση του dim/art για την 28η Οκτωβρίου, εδώ ένα Πασχαλινό διήγημα του Γιώργου Θεοχάρη. Εδώ η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου ξαναγράφει την ιστορία από τη σκοπιά του Λαζάρου και εδώ από τη σκοπιά του Ιούδα.

Η αμερικάνικη «Ημέρα των Ευχαριστιών» κρατά από τις αγροτικές γιορτές της σοδειάς, όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν στο αγγλικό folk lore την εποχή της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν παραδοσιακές (άρα και παγανιστικές) γιορτές επανήλθαν στο προσκήνιο και ενισχύθηκαν προκειμένου να αντισταθμίσουν το καθολικό θρησκευτικό εορτολόγιο. Οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας, μια χρονιά που είχαν καλή σοδειά (κάτι που δεν ήταν και ιδιαιτέρως σύνηθες, στα πρώτα δύσκολα χρόνια του εποικισμού της Αμερικής) αποφάσισαν να ευχαριστήσουν τον Κύριο για το γεγονός αυτό. Και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η παράδοση της Ημέρας των Ευχαριστιών, η οποία σταδιακά απέκτησε και πρόσθετο πατριωτικό περιεχόμενο, καθώς ήταν μια ευκαιρία να τιμηθούν οι πρώτοι άποικοι που, μέσα σε συνθήκες αντίξοες, όλο στερήσεις και κινδύνους, έθεσαν τα θεμέλια του Αμερικανικού Έθνους.

native-americans-white-people-eat-thanksgiving-ecards-someecards

Για πολλούς προφανείς λόγους, τη γιορτή των Ευχαριστιών έχουν ήδη τρολάρει κατά κόρον οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Προσφέρεται, εξάλλου: είναι εύκολο να διαβάσει κανείς την ιστορία λίγο διαφορετικά, χωρίς τα πατριωτικά γυαλιά του, και να συνειδητοποιήσει πως οι Πατέρες του Έθνους και οι απόγονοί τους ευχαρίστησαν και ευχαριστούν τον Θεό που τους αξίωσε να κατασφάξουν επιτυχώς τους γηγενείς κατοίκους της γης στην οποία εγκαταστάθηκαν. Στο τρολάρισμα της γιορτής, πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η γαλοπούλα, το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, η οποία —όπως το αρνί στο δικό μας Πάσχα— είναι το ετήσιο θύμα των ευχαριστιών προς τον καλό Θεούλη.

Ένας τρόπος να δεις την γιορτή αλλιώς. Από την ταινία Addams Family Values
του Barry Sonnenfeld (1993)

Γαλοπούλα, πούλα!

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

988851_10152877210537140_6072232260693757172_n

Η γιορτή των Ευχαριστιών είχε πάντα έναν εμμέσως πολιτικό χαρακτήρα στις ΗΠΑ – από την πρώτη φορά που τη μνημόνευσε ο Λίνκολν, μεσούντος του Αμερικανικού Εμφυλίου, έως τους καυγάδες που αναπόφευκτα ξεσπάνε στο τραπέζι όπου πολλοί άνθρωποι έχουν μαζευτεί, έχουν φάει και έχουν πιει υπερβολικά. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το σεισμό που προκάλεσε η απόφαση του Ρούζβελτ το 1939 να μετακινήσει την ημερομηνία της γιορτής. Η ιστορία έχει ως εξής:

Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορταζόταν παραδοσιακά την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Το 1939 όμως ο imagesΝοέμβριος έτυχε να έχει πέντε Πέμπτες, η τελευταία των οποίων έπεφτε στις 30. Υπερβολικά κοντά στα Χριστούγεννα δηλαδή, σύμφωνα με την Ένωση Εμπόρων, που ανησύχησαν πως έτσι συρρικνωνόταν ο χρόνος που θα είχαν οι καταναλωτές στη διάθεσή τους για το πολυπόθητο “Christmas Shopping”. Ενδεχομένως χωρίς πολλή σκέψη, ο Ρούζβελτ υιοθέτησε το αίτημα και στις 15 Αυγούστου ανακοίνωσε την απόφαση να εορταστεί η Ημέρα των Ευχαριστιών στις 23 Νοεμβρίου.

533_364_819_1021Το σοκ στην κοινή γνώμη υπήρξε τρομερό. Το Associated Press ανακοίνωσε πως ο Ρούζβελτ «διέλυε ακόμα μια παράδοση». Οι φίλαθλοι και οι παράγοντες του αμερικανικού football εξανέστησαν με την τρομακτική ανατροπή στο σχεδιασμό τους, εκφράζοντας φόβους ότι η προσέλευση στα γήπεδα μπορεί να μειωθεί έως και στο μισό. Οι ρεπουμπλικάνοι βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον Ρούζβελτ ως τέρας και παρανοϊκό τύραννο. Ο πρώην αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, Αλφ Λάντον, δεν δίστασε να δηλώσει ότι ο Ρούζβελτ «επέβαλε την απόφασή του με την απολυταρχική λογική ενός Χίτλερ». Ένας άλλος γερουσιαστής πρότεινε «άλλη φορά ο πρόεδρος να καταργήσει και το χειμώνα».

Διάφοροι κυβερνήτες ανακοίνωσαν πως δεν θα τηρούσαν τη νέα ημερομηνία. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Μέιν telegram-thanksgiving-roosevelt-5αρνήθηκε, σε επίσημο γεύμα, να κόψει τη γαλοπούλα και, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, πέταξε στο τραπέζι μια κονσέρβα σαρδέλες (κλειστή). Τέλος, ο δήμαρχος του Ατλάντικ Σίτυ κατάφερε να δημιουργήσει το απαραίτητο πιασιάρικο σύνθημα, ονομάζοντας την 23η Νοεμβρίου, «Franksgiving Day».

Τελικά, οι μισές πολιτείες γιόρτασαν επισήμως την ημέρα στην καινούργια ημερομηνία, μερικές στην παλιά και κάποιες, σοφά ποιούσες, είπαν να γιορτάσουν και τις δύο.

fdr1125

Το θέμα όμως δεν έληξε με το τέλος της χρονιάς. Το 1941, ο Ρούζβελτ πάλι όρισε άλλη ημερομηνία – την 20ή Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά, τα δύο τρίτα των πολιτειών συναίνεσαν, ωστόσο η ελαφρά σύγχυση που προκλήθηκε αποτυπώνεται σε μια σκηνή της ταινίας «Holiday Inn» με τον Μπινγκ Κρόσμπι και τον Φρεντ Ασταίρ, όπου μια αναποφάσιστη γαλοπούλα φαίνεται να χοροπηδά πάνω σε ένα ημερολόγιο από το τετραγωνάκι της 20ής Νοεμβρίου στο τετραγωνάκι της 27ης.

Φαίνεται πως ο Ρούζβελτ, έχοντας και κάπως σοβαρότερες σκοτούρες λόγω του πολέμου, αποφάσισε να ξεμπερδέψει με το θέμα μια και καλή, βρίσκοντας την κατάλληλη λύση. Έτσι, στα τέλη του 1941 το Κονγκρέσο νομοθέτησε να γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών όχι την τελευταία αλλά την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, που πρακτικά σημαίνει πως πάντα πέφτει μεταξύ 22 και 28 του μηνός.

Για την ιστορία: Η μετακίνηση του Thanksgiving το 1939 δεν φάνηκε να έδωσε καμιά ιδιαίτερη ώθηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Επίσης, οι κερκίδες του American Football γέμισαν ως συνήθως.
Α, και ο Ρούζβελτ νίκησε τον Χίτλερ.

Στοιχεία αντλήθηκαν από εδώ.

1504957_10152877211067140_7169591988844973625_n* * *

* * *

2009-11-23_thanksgiving_188

Η γαλοπούλα της Μέριλιν

—της Stucano Closer—

Οι θαυμαστές της Μέριλιν θα το εκτιμήσουν. Το ίδιο και όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική. Και για όσους είναι θαυμαστές της Μέριλιν ΚΑΙ ενδιαφέρονται για την κουζίνα, η παρακάτω φωτογραφία θα τους φτιάξει τη μέρα. Πρόκειται για μια χειρόγραφη συνταγή της Μέριλιν για γαλοπούλα των Ευχαριστιών, με όλα τα παρελκόμενα. Το ντοκουμέντο περιλαμβάνεται στο βιβλίο Fragments, μια συλλογή από επιστολές, σημειώσεις και ημερολογιακού τύπου γραπτά της Μέριλιν, από το 1942 έως το θάνατό της, το 1962. Τα κείμενα αυτά αποκαλύπτουν πως η μεγάλη σταρ είχε κανονικό πάθος με τη μαγειρική. Εξάλλου, σε δημοπρασία που διοργανώθηκε το 1999 πουλήθηκαν, μεταξύ άλλων προσωπικών της αντικειμένων, και δύο βιβλία μαγειρικής εξαιρετικά χρησιμοποιημένα. Η συγκεκριμένη συνταγή χρονολογείται γύρω στο 1955, όταν η Μέριλιν ήταν παντρεμένη με τον Άρθουρ Μίλερ και ζούσαν στη Νέα Υόρκη.

Marilyn Monroe cooking

H συνταγή

Όχι σκόρδο
Λευκό ψωμί – μούλιασμα σε κρύο νερό, στύψιμο καλό, τρίψιμο
Τα εντόσθια κοτόπουλου – βράσιμο 5-10 λεπτά
Συκώτι – καρδιά, ψιλοκομμένα
1 ολόκληρο ή ½ κρεμμύδι, μαϊντανός / τέσσερα κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένα
Θυμάρι, δάφνη, ρίγανη, καρύκευμα πουλερικών, αλατοπίπερο, δενδρολίβανο
Τριμμένη παρμεζάνα, 1 χούφτα
Τσιγαρίζω τον κιμά (χωρίς λάδι) και προσθέτω 1 φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι ανάμικτα καρύδια, κάστανα, φιστίκια
1 ή 2 βραστά αυγά – ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω από τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο και βούτυρο
Ράβω το πουλερικό και βάζω στο φούρνο στους 350 βαθμούς
Για κάθε 1 λίβρα 30 λεπτά ψήσιμο
Το αφήνω στο φούρνο να ροδίσει (ξύδι, λάδι, κρεμμύδι, μπαχαρικά)
Προσθέτω λίγο νερό και το ψήνω για 2 ώρες
Πατάτες, μανιτάρια κονσέρβα, φρέσκος αρακάς

Marilyn Monroe’s Handwritten Turkey-and-Stuffing Recipe (1)

Marilyn Monroe’s Handwritten Turkey-and-Stuffing Recipe (2)

Πηγή: Vintage Everyday

* * *

10150780_331508170366399_1023656677360404089_n

The Thanksgiving Song

—του Γιώργου Θεοχάρη—

Στο τραγούδι “The Thanksgiving Song” από τον πρώτο δίσκο (“They’re all gonna laugh at you!”, 1993) του κωμικού Adam Sandler αποδομείται με τρόπο κατανοητό στον μέσο Αμερικανό (εξ ου και η επιτυχία του στο ραδιόφωνο) η παράδοση της γαλοπουλοφαγίας. Οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από την λέξη “turkey”, η οποία συνδυάζεται με ευφάνταστες ή / και σουρεαλιστικές ρίμες. Οι πολιτισμικές αναφορές είναι πολλές και –βεβαίως– αμιγώς αμερικανικές. Το τραγούδι είναι ειδικού σκοπού (είχε γραφτεί για το “Saturday Night Live” – 21/11/1992), οπότε συνθετικά δεν είναι τίποτα από δαύτο. Από την άλλη, δίνει μία εικόνα της Αμερικής πληρέστερη από εκείνην ενός τούβλου πεντακοσίων σελίδων κοινωνιολογίας. Η ζωντανή ηχογράφηση έχει το καλό ότι καταγράφει τις αντιδράσεις του κοινού, από τις οποίες βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι θεωρεί αστείο ο Αμερικάνος της διπλανής (υπερατλαντικής) πόρτας, καθώς και για τα όρια του αποδεκτού από αυτόν αυτοσαρκασμού.

Οι στίχοι:

Love to eat turkey
’Cause it’s good
Love to eat turkey
Like a good boy should
’Cause it’s turkey to eat
So good

Turkey for me
Turkey for you
Let’s eat the turkey
In my big brown shoe
Love to eat the turkey
At the table
I once saw a movie
With Betty Grable
Eat that turkey
All night long
Fifty million Elvis fans
Can’t be wrong
Turkey lurkey doo and
Turkey lurkey dap
I eat that turkey
Then I take a nap

Thanksgiving is a special night
Jimmy Walker used to say Dynomite
That’s right
Turkey with gravy and cranberry
Can’t believe the Mets traded Darryl Strawberry
Turkey for you and
Turkey for me
Can’t believe Tyson
Gave that girl V.D.

White meat, dark meat
You just can’t lose
I fell off my moped
And I got a bruise
Turkey in the oven
And the buns in the toaster
I’ll never take down
My Cheryl Tiegs poster
Wrap the turkey up
In aluminum foil
My brother likes to masturbate
With baby oil
Turkey and sweet potato pie
Sammy Davis Jr.
Only had one eye

Turkey for the girls and
Turkey for the boys
My favorite kind of pants
Are corduroys
Gobble gobble goo and
Gobble gobble gickel
I wish turkey
Only cost a nickel
Oh I love turkey on Thanksgiving

* * *

10292391_10152877210037140_3410793393748457177_n

dear-god-from-turkey_0 kids-letter

10277913_10152877205022140_7604347858534920831_n

469e0e0337126c108f1cdc7984ad14a3 nuVXwTnative-americans-true-story-pilgrims-thanksgiving-ecards-someecards Screen-Shot-2013-10-26-at-10.30.36-AM snoopy_cartoon_strip_thanksgiving1 the_day_after_1504265

* * *

1422517_331344893716060_1560716727293417392_n

Επιμέλεια αφιερώματος-εισαγωγικό κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς
Συλλογή υλικού: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Γιώργος Θεοχάρης, Ελένη Κεχαγιόγλου, Νατάσσα Συλλιγνάκη, Μαρία Τσάκος, Stucano Closer

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Θεό που μας βοήθησε να Τον ευχαριστήσουμε τρολάρουμε

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις από το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.