Κιούμπρικ: οι νουάρ φωτογραφίες

kubrick-450x312Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, τον Απρίλιο του 1945 όταν, λίγο αφότου πέθανε ο Ρούζβελτ, φωτογράφισε έναν εφημεριδοπώλη πλαισιωμένο από τις αφίσες που ανακοίνωναν το θάνατο του Αμερικανού προέδρου. Τόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός του για το ενσταντανέ, ώστε έκανε σκασιαρχείο για να εμφανίσει τη φωτογραφία αυτή, και μόλις την είχε στα χέρια του όρμησε κρατώντας την στα γραφεία του περιοδικού Look. Η συντάκτρια φωτογραφίας, Helen O’Brian, πρότεινε να την αγοράσει έναντι 25 δολαρίων. Με την χαρακτηριστική του αλαζονεία, ο Κιούμπρικ της δήλωσε πως πρώτα θα έβλεπε την προσφορά της New York Daily News και μετά θα αποφάσιζε. Τελικώς, η NYDN έδωσε μόνο 10 και έτσι ο Κιούμπρικ πούλησε τη φωτογραφία του στο Look.  Εντός λίγων μηνών, κι ενώ ήταν ακόμα μόλις 17 χρονών, έγινε ένας από τους μόνιμους φωτογράφους  του εντύπου.

Kubrick_FDR_Look

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μια επιλογή από τη σειρά φωτογραφιών που τράβηξε σε μια αποστολή του στο Σικάγο, το 1949. Το έντονο κοντράστ και ο υποφωτισμός, νουάρ χαρακτηριστικά γνώριμα και από τις τρεις πρώτες ταινίες του Κιούμπρικ, είναι παρόντα στη δουλειά αυτή που απεικονίζει εκπροσώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις του Σικάγου εκείνης της εποχής: από χρηματιστές μέχρι μοντέλα για εσώρουχα και από εργάτες στα σφαγεία μέχρι εξαθλιωμένες οικογένειες αφροαμερικανών.

Πηγή: Open Culture via Mashable

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.